Hledali jsme nějakou dobrotu, kterou vám uděláme radost, a kterou vám přiblížíme náš kraj. Hned za kopcem máme Štramberk, kde se pečou štramberské uši. A protože neznáme nikoho, komu by nechutnaly, byla to jasná volba.

Štramberské uši, které najdete v každém balíčku z e-shopu mojeluha.cz, pochází z dílny Cukrárny u Hezounů. Jsou připravovány podle původní receptury ručním váleným způsobem.

Jako první český potravinářský výrobek se štramberské uši dočkaly ochrany zeměpisného označení, kterou garantuje Evropská unie. To znamená, že uši můžou péct pouze mistři pekaři ze Štramberka. Přitom licencí, opravňujících k jejich oficiální výrobě, je jenom pár.

Historka o vzniku této dobroty je malinko strašidelná.

Podle legendy Tataři uřezávali zabitým místním křesťanům uši, které pak jako trofeje posílali svému panovníkovi. Právě u Štramberka, pod vrchem Kotouč, obyvatelé tatary porazili. Na místě po nich zůstaly jen měchy s nasolenýma lidskýma ušima.

Od té doby se v den nanebevstoupení Páně koná ve Štramberku pouť a na počest vítězství zdejších obyvatel nad tatary se pečou již proslavené “Štramberské uši” z kořeněného perníkového těsta.

Těsto se skládá z mouky, cukru, medu a tajnou směsí aromatického koření, které dodává uším jejich nezaměnitelnou chuť a vůni.

Šikovní pekaři je zvládnou upéct i doma. Troufnete si? Pokud se vám povedou, pošlete nám foto. Budeme rádi sdílet.

Teď už víte, co to v tom balíčku máte. Jsou to Štramberské uši od Hezounů. Chutnají vám? Voní vám?

Peče je pro vás Láďa Hezký se svojí partou. Až budete ve Štramberku, zajděte si na čerstvé štramberské uši k němu do cukrárny.